prehrana

Šolska prehrana

Prehrana in način življenja pomembno vplivata na naše zdravje in počutje.
Zdrava prehrana je še posebej pomembna v obdobju odraščanja. Energijsko in hranilno uravnotežena in specifičnim potrebam otrok in mladostnikov v fazi rasti in razvoja  prilagojena prehrana prilagojena prehrana je eden najbolj pomembnih pozitivnih dejavnikov varovanja zdravja. Nezdrave prehranjevalne navade, zlasti neprimerna izbira živil in neredna prehrana lahko povzročijo slabše počutje in slabšo delavno storilnost, hkrati pa vplivajo na zmanjšano odpornost in so dejavniki tveganja za nastanek nekaterih bolezni v poznejšem življenjskem obdobju.
Šolska kuhinja organizira in pripravlja prehrano za učence in delavce šole. Učencem nudimo zajtrk, malico, kosilo in popoldansko malico. Še zlasti pomemben je zajtrk, ki je namenjen tistim učencem, ki v šolo prihajajo v zgodnjih jutranjih urah. Zajtrk pri otrocih pri prvih šolskih urah pomembno izboljša delovno storilnost. Dopoldanska malica predstavlja pri režimu prehrane, ki vključuje zajtrk, kosilo in večerjo, lahko premostitveni obrok med zajtrkom in kosilom. Zaželeno je, da učenec prejema v šoli vsaj en obrok (malico). Kosilo predstavlja osrednji dnevni obrok. Nanj se lahko naročijo tudi tisti, učenci, ki niso redno prijavljeni na kosila, vendar ga potrebujejo zaradi različnih dejavnosti, ki potekajo v okviru pouka.
Popoldanska malica poveča psihično in fizično zmožnost otrok. Na ta obrok lahko starši prijavijo učence, ki ostanejo v podaljšanem bivanju.

Jedilniki bodo raznoliki, jedi se ne bodo prepogosto ponavljali. Predvsem pa bomo poskrbeli, da bodo imeli otroci vedno dovolj tekočine, v hladnejših mesecih pa vedno topel napitek. Izogibali se bomo živilom, ki vsebujejo večje količine sladkorja, maščob. Za pripravo hrane bomo uporabili različne postopke, pri katerih se po nepotrebnem ne izgubljajo pomembne hranilne snovi v živilih. S pravilno toplotno obdelavo bomo zagotovili tudi mikrobiološko varnost hrane. Učenci 1. triletja bodo občasno imeli drugačno malico (več mlečnih jedi in manj že vnaprej pripravljenih izdelkov.) Učenci, ki imajo zdravstvene težave, lahko prejemajo dietno prehrano. Ob dietni prehrani so starši dolžni prinesti zdravniško potrdilo, oziroma dietni list, ki ga pripravi zdravnik. V dogovoru s starši je možna zamenjava živil, ki jih otroci zavračajo.

Tudi v šol. letu 2022/23 smo vključeni v projekt Šolske sheme sadja in zelenjave ter Šolsko shemo mleka in mlečnih izdelkov. V oba projekta so vključeni vsi učenci šole.

POVEZAVA DO SPLETNE ANKETE

Dostopnost