šolska shema

Naša šola se je tudi to šolsko leto vključila v mednarodni projekt Šolska shema (ŠS), v sklopu katerega, razdeljujemo brezplačne dodatne obroke sadja, zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov, vsem učencem na šoli. Vrste sadja in zelenjave, ki jih razdeljujemo, so prilagojene glede na sezono. Vsa živila za Šolsko shemo so pridelana v Sloveniji. Poudariti je potrebno, da živilom iz šolske sheme ne sme biti dodan sladkor, sol in drugi dodatki. Hkrati z razdeljevanjem živil iz šolske sheme potekajo tudi različne izobraževalne aktivnosti, kot so kuharske delavnice, učne ure o zdravi prehrani…

Šolska shema je promocijski ukrep Skupne kmetijske politike EU. Namen tega ukrepa je spodbuditi trend porabe sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov in hkrati omejiti naraščanje pojava prekomerne telesne teže pri otrocih, ki prav tako povečuje tveganje za nastanek številnih kroničnih bolezni sodobnega časa.

Sadje in zelenjava predstavljata pomembno skupino živil v uravnoteženem jedilniku vsakega posameznika. Znano je, da prebivalci Slovenije v dnevni prehrani ne zaužijemo priporočenih vrednosti sadja in zelenjave. Prav tako je potrebno otoke in mladostnike spodbuditi k uživanju mleka in mlečnih izdelkov, ki nimajo dodanega sladkorja, umetnih sladil, barvil in drugih dodatkov. Neustrezno prehranjevanje že v otroški in mladostniški dobi predstavlja prispevek k tveganju za nastanek nekaterih kroničnih bolezni v kasnejšem življenjskem obdobju, kot so diabetes tipa II., srčno-žilne bolezni in nekatere vrste raka. Posledice neustrezne prehrane se lahko tudi izrazijo v boleznih pomanjkanja posameznih hranil, podhranjenosti ali prekomerni hranjenosti.

S tem projektom se podpira tudi lokalnega kmeta, krajša transportne poti, zaužita živila pa so bolj sveža in posledično vsebujejo tudi več hranilnih snovi in so manj obdelana s kemičnimi snovmi, ki podaljšujejo obstojnost živil.

Povezava na spletno stran Šolske sheme:

https://www.gov.si/zbirke/storitve/izvajanje-solske-sheme/

Organizatorka šolske prehrane,

Maruša Brecelj

Dostopnost